Soldaat Elektrotechniek

Voor al uw elektra werkzaamheden

Groepenkasten vervangen

Bent u op zoek naar een nieuwe groepenkast of wilt u uw groepenkast uitbreiden? Laat dit veilig over aan ons als erkend elektricien. Naast professionele aansluiting kunnen wij u ook adviseren bij de keuze van een geschikte groepenkast. Met ons uitgebreide assortiment aan merken en modellen kunnen wij u altijd een passend model aanbieden. Als erkend bedrijf beschikken wij over volledig zegelrecht.

Groepenkast2

Het nut van de aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar dient voor de veiligheid van uw elektrische installatie. Bij overbelasting of lekstroom schakelt deze automatisch de betreffende groepen uit. Daarmee wordt voorkomen dat draden, stopcontacten en andere delen van de elektra kunnen verbranden. Ook zorgt het ervoor dat personen niet onder stroom komen te staan en apparaten door kunnen branden. Ouderwetse meterkasten of stoppenkasten zijn dikwijls nog niet van een aardlekschakelaar voorzien. Dit kan bij overbelasting of kortsluiting tot gevaarlijke situaties leiden. Daarom is sinds 1975 bij een wijziging of verbouwing van de elektrische installatie een aardlekschakelaar verplicht gesteld.

Oorzaken voor het uitschakelen van de aardlekschakelaar 

Groepenkast3

Het uitschakelen van de aardlekschakelaar betekent dat ergens op de aangesloten groepen sprake is van kortsluiting of overbelasting. Vaak is het een eenvoudig probleem zoals een doorgebrande toaster of water in de sapcentrifuge. Bij vochtig weer kunt u ook controleren of er wellicht vocht in een buitenlamp terecht is gekomen. Komt u niet achter de oorzaak van het probleem? Schakel dan alle groepen achter de aardlekschakelaar uit en zet vervolgens de aardlekschakelaar weer aan. Nu doet u één voor één de groepen weer aan. De groep waarbij de aardlekschakelaar weer uitschakelt is de bron van het probleem. Daar kunt u verder kijken of u de oorzaak kunt achterhalen. Komt u er niet uit? Wellicht zit het probleem dieper en betreft het bijvoorbeeld een fout in de bedrading. Zo nodig kunnen wij  u helpen met het opsporen van het probleem.

Brandlucht uit de groepenkast of meterkast

Een brandlucht uit de groepenkast of meterkast kan meerdere oorzaken hebben. Allereerst kan het een gevolg zijn van overbelasting. U kunt zelf controleren hoeveel elektrische apparaten er zijn aangesloten op de installatie. Voornamelijk grootverbruikers als wasmachine en –droger, elektrische kachel, kookplaat, etc vragen veel energie. Eventueel kunnen wij u helpen bij het uitbreiden of herverdelen van de groepen.
Een tweede mogelijkheid is een defect aan de groepenkast, zoals een losse schroef. Naast verdere schade aan uw installatie is er de kans op brand. Wij raden u dan ook aan om spoedig een vakkundig elektricien in te schakelen wanneer u het niet vertrouwt.